Halfweg

Halfweg maakt deel uit van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude en is gelegen tussen Haarlem en Amsterdam. Ik ben geboren in Halfweg en woon hier nog steeds. Halfweg wordt momenteel samengevoegd met de Gemeente Haarlemmermeer. Per 1 januari 2019 is de fusie een feit.

 

Vroeger was Halfweg omringd door water zoals te zien is op deze oude kaart. Het Y en de Haarlemmer Meer ( let op: kaart is 18mb en heeft even tijd nodig om in te laten )

 

Noordelijk van Halfweg loopt de Spaarndammerdijk richting Spaarndam. Het laatste stuk groen tussen Haarlem en Amsterdam. Je ziet de CSM silo’s op de achtergrond. Foto is gemaakt in 1994. De silo’s waren toen nog niet omgebouwd tot kantoren.

 

Het centrum van Halfweg jaren 70. Veel gebouwen zoals Poutsma Konfektie Industrie BV, nachtclub ’t Schoft, bakkerij Roodenrijs en het kindertehuis aan de rechterkant zijn verdwenen. De kerk is voor een deel gesloopt. De toren is blijven staan en daaromheen zijn appartementen gebouwd.

 

De snelweg loopt dwars door het dorp heen. 

 

De groene buffer in de schemering.

Halfweg gefotografeerd vanaf het Westelijk Havengebied in Amsterdam. In het midden duidelijk waarneembaar de oude CSM suikerfabriek. Foto is gemaakt in 1992. In dat jaar stopte de fabriek met het produceren van suiker. Vanaf dat jaar werd het nog slechts  gebruikt voor opslag. In December 2000 werd ook hier mee gestaakt en verdwenen de laatste medewerkers.

 

csm halfweg

De suikerfabriek zomer 2016. Inmiddels is er begonnen met de bouw van een Dirk van den Broek supermarkt. Er komt ook een casino is onlangs bekent gemaakt.

 

De snelweg N200 die door Halfweg loopt. De belangrijkste verbinding tussen Haarlem en Amsterdam. In 2014 is er een NS station gekomen in Halfweg.

 

Zo oogde de N200 ter hoogte van de suikerfabriek in de jaren ’70. Aan de parallelweg stond een BP tankstation.

 

De silo’s van CSM zijn omgebouwd tot kantoren.

 

Zo oogde de CSM suikerfabriek toen deze nog in bedrijf was in de jaren ’80. Tijdens de bieten campagne kwamen er witte wolken uit de fabriek.

 

De CSM suikerfabriek in de jaren 70. De bieten werden zowel per boot als per vrachtwagen aangevoerd. Deze foto is destijds door mijn vader gemaakt. Aan het water stond een havenkantoor die een kleine kopie is van het Gemeentehuis in Halfweg.

 

Het stoomgemaal toen dat nog in bedrijf was.  De dijk rechts in beeld is weggehaald. Nu is het gemaal een museum.

 

De Schoolstraat vanaf de Julianastraat in de jaren ’80. De straat waar ik ben geboren.

 

Basisschool school Halverwege. De hervormde kerk en links het gebouw van gemeentewerken.

 

In de Schoolstraat was een plein voor het gebouw van Gemeentewerken. Nu staat appartementencomplex Het Binnenhof op deze plaats.

 

Gemeentewerken was gevestigd in dit gebouw in De Schoolstraat.  Nadat dit pand gesloopt was deden zij hun werkzaamheden vanaf het sectorpark aan de Teding van Berkhoutweg in Halfweg. 

 

Halfweg had een eigen PTT postkantoor op de hoek van de Schoolstraat Haarlemmerstraatweg en het pand rechts is de smederij van Hoetmer.

 

De smederij van Hoetmer in De Schoolstraat. 

 

Aan de Dubbele Buurt langs het spoor stond ook een smederij. Uiteraard is deze smederij ook verdwenen.

 

Schoolstraat 30 waar ik ben geboren en opgegroeid. Opa Siemers had dit huis gekocht. Opa woonde beneden en mijn ouders namen de bovenkant van de woning in gebruik. De Puch brommer was van mijn oudere broer Rob. 

 

De Schoolstraat voordat Het Binnenhof gebouwd was en rechts garage Polle. Links het PTT postkantoor.

 

Recreatiegebied Spaarnwoude toen dat net aangeplant was in de jaren 80. Net achter het bord loopt de wethouder van Essenweg.

Recreatiegebied Spaarnwoude ligt ten noorden van Halfweg.

 

Het Recreatiegebied met rechts Halfweg. Je ziet de Hervormde kerk en Katholieke kerk in de verte. Foto is gemaakt eind jaren 70′ door mij. Ik leende vaak de camera van mijn vader om te fotograferen.

 

Het meertje in het recreatiegebied. Eind jaren 70′

 

Natuurlijk is recreatiegebied Spaarnwoude een schitterende groene buffer......jammer dat het zo klein is.....

Recreatiegebied Spaarnwoude in de schemering. Januari 2017.

 

De CSM suikerfabriek in de jaren 80. Het recreatiegebied was toen net aangeplant.

 

Het huis aan De Braak ergens in de jaren 90. Inmiddels is dit huis gesloopt. Dit is gebeurd in het voorjaar van 2018.

 

Hier hetzelfde huis aan de Braak. Foto is eind jaren ’70 door mij genomen.

 

Drumbands waren in mijn jeugd heel gewoon. Eensgezindheid bestaat nog steeds. OBK is niet meer.

 

Zo zag het er in 1940 uit. In de oorlog zaten er Duitse soldaten in de school.

Basisschool Halverwege in de Schoolstraat.
Het schoolplein van Christelijke basisschool “Halverwege” in de Schoolstraat.
Halfweg had vroeger een klein “pierebadje” in de Oranje Nassaustraat. Inmiddels is dit volgestort met zand door de Gemeente Haarlemmerliede. Dat is makkelijker wat het onderhoud betreft en ook nog eens goedkoper. Het zwembad in Zwanenburg was niet meer rendabel dus dat moest ook gesloten worden. De voorzieningen voor de bewoners heb ik de afgelopen 40 jaar alleen maar zien afnemen. Er komen wel steeds meer grote opslagloodsen. Onlangs weer bij Het Rottepolderplein. Meer vliegtuigen en meer auto’s. Heel goed voor de economie allemaal.
Op de achtergrond is de oude Margrietschool zichtbaar. Het gebouw is inmiddels vervangen door een nieuw pand.
1992 De Machineweg.