Wielrennen

Toen ik 16 was kocht ik mijn eerste racefiets bij Jan de Reus in Zwanenburg en sinds die tijd kan ik niet meer zonder een racefiets. Het gevoel van vrijheid op een racefiets is geweldig. Bij wielervereniging De Bataaf ben ik 2 jaar lid geweest maar het niveau bij KNWU wedstrijden was erg hoog en ik kon niet goed meekomen in de zogenaamde “open koersen”. Clubritjes waren mijn wedstrijden en daarin ging het beter. Door De Bataaf ben ik 2x uitgezonden naar een zogenaamde “klassieker” . Kansloos eindigde ik in beide wedstrijden in de achterhoede. Ik was teleurgesteld dat ik niet goed kon meekomen in de KNWU wedstrijden. Direct bij de eerste voorjaarswedstrijden als amateur in het seizoen 1988 schrok ik het niveau. Bij de voorjaarswedstrijden werd ook deelgenomen door beroepswielrenners  als Michel Cornelisse, Peter Pieter, Jan van Wijk, Theo Smit en Marco van der Hulst. Deze beroepsrenners zorgden er voor dat er hard werd gereden. Zoals gezegd het niveau was te hoog voor mij en na een kleine rust periode ben ik wedstrijdjes op Sloten gaan rijden bij de “trimmers” ( wielrenners zonder licentie bij de KNWU ). Iedere zaterdagmiddag om 13.00 uur kun je starten op Sloten bij Wielervereniging Amsterdam ( WVA). Iedereen kan meedoen en de term trimmers klinkt alsof het allemaal van een zeer laag niveau is maar dat is beslist niet zo. Winnen doe je daar niet zomaar. Het niveau is beslist niet laag en de gemiddelde snelheid bij de timmerwedstrijden is nauwelijks lager dan de gemiddelde snelheid bij de wedstrijden voor de licentiehouders. Regelmatig rijders er ook A-rijders uit het marathon schaatsen mee en deze mensen trainen veel en zien de fietswedstrijden als een leuke afwisseling.

Mijn eerste racefiets van Jan de Reus uit Zwanenburg.

Mijn eerste racefiets van Jan de Reus uit Zwanenburg gekocht in 1982 na het behalen van het M.A.V.O. diploma. Ik was erg trots op deze fiets en het bedrag van Hfl. 998,- had ik bij elkaar gespaard door vakantiewerk te doen bij de Albro broodfabriek in Zwanenburg gedurende de zomermaanden juli en augustus. 

 

Zaterdag om 13.00 uur trimmerskoers op Sloten in de jaren 80. Op kop Jos Geijsel. De renner met het rode shirt is Richard Schoevaart. Derde van links ben ik zelf.

 

3e prijs Ronde van Ouderkerk aan de Amstel voor trimmers / niet licentie houders. In het midden winnaar Marcel Kamerling. 2e Aad Meijer uit Aalsmeer. Op mijn 24e nam ik een amateur licentie bij De Bataaf in Zwanenburg. Dit heb ik nauwelijks 2 jaar volgehouden. In mijn 2e jaar heb ik het fietsen met een licentie opgegeven omdat het niveau te hoog was voor mij………of ik had te weinig talent meegekregen van mijn ouders. Zo kun je het ook stellen.

 

Uitslag van een clubwedstrijd op het Bataaf parcours in 1988.

Winnaar op Sloten bij de recreanten in 2004.
Winnaar bij de recreanten op Sloten in 2011.
Winnaar bij de recreanten op Sloten in 2011.
Beste prestatie was in 2005 een 2e plek bij het districtskampioenschap voor B-Amateurs op Wheelerplanet in Spaarnwoude. Beter dan dit zou het nooit meer worden wat de uitslagen betreft. De winnaar is op de foto rechts zichtbaar: Michael van Son uit Velserbroek uitkomend voor wielervereniging De Kampioen uit Haarlem.
In April 2004 winnaar op Sloten van de trimmerskoers bij Wielervereniging Amsterdam.
Uitslag van een clubrit bij WVA gehouden in Mei 2006.
Als 40+’er heb ik nog een aantal jaren bij de Master 40+ gereden. Soms een KNWU wedstrijd rijden en ook op die leeftijd was mijn plek de achterhoede of vroegtijdig afstappen zoals gebeurde in ronde van Warmenhuizen.