Peter Post

Mijn moeder Willy Post is een zus van Petrus Franciscus Maria Post. Peter Post wordt op 12 november 1933 geboren boven de slagerij van Wigbertus Post, op de hoek van de Tweede Keucheniusstraat en de Van Bossestraat. Achtste kind in een slagersgezin, waar er nog vijf zullen volgen.Peter was succesvol als winnaar van de keienklassieker Parijs Roubaix in 1964 en winnaar van vele 6-daagsen en bekend geworden als ploegleider van de TI Raleigh en Panasonic ploeg. Ik ga proberen hier een beeld te schetsen van oom Peter. De familie Post was gevestigd in De Staatsliederbuurt in Amsterdam. In de Tweede Keucheniusstraat 14 om precies te zijn. Daar was de slagerij van vader Post. Een groot gezin met 13 kinderen: Jan, Dre, Theo, Ad, Bertus, Ans, Lida, Willy, Elly, Ria, Fons, Martin en Peter. Allemaal hebben ze een respectabele leeftijd bereikt behalve Martin die bij een verkeersongeluk op jonge leeftijd om het leven is gekomen. Meehelpen in de slagerij of elders werken. In de slagerij moest Peter vaak bestellingen bezorgen op de fiets en hij merkt dat hij fietsen leuk vind. In de Amsterdamse Sportweek van 1949 wint hij het Amsterdamse Kampioenschap voor Slagersjongens. Aan wielrennen denkt hij dan nog niet. Wielrennen werd niet gewaardeerd thuis. De in 1916 geboren buurman Gerrit Schulte trapt dan in het peloton een behoorlijke boterham bij elkaar. Het is diens oudere broer Piet Schulte, ook slager, die de wielermicrobe binnensmokkelt in het gezin Post. Piet heeft op straat het talent van Peter gespot. Hij tipt de buurtjeugd om eens wat verder te rijden dan een blokje om. Fietsen richting Halfweg en weer terug, dan kun je zien wie echt de beste is.” Uiteraard arriveert Peter als eerste. Maar vader Post blijft wielrennen een sport vinden voor verwende nietsnutten. Medewerking van huis uit was er dus niet. Eerder tegenwerking. Peter liet zich hier niet door weerhouden en zette door. 

Stilletjes spaart Peter als slagersknecht bij een andere slagerij voor een nieuwe racefiets. Bij thuiskomst met zijn lichtgewicht RIH van de framebouwers Willem en Joop Bustraan uit de Westerstraat, stelt hij zijn vader gerust: “Ik ga er gewoon een beetje mee rijden in de omgeving.” Niet op de fiets, maar op dansles komt hij definitief in de greep van de koers. Schuldige is de twee jaar oudere amateurwielrenner Herman Krott. Tussen de danslessen door wil Peter van hem alles weten over de koers. Vervolgens wordt hij stiekem lid van Klein Ulysses, de jeugdopleiding van de Amsterdamse wielervereniging. Op 29 mei 1952 vraagt Peter Post als 18-jarige nieuweling zijn eerste wielerlicentie aan.  

Een korte opsomming van de loopbaan van Peter Post:

• In 1964 won hij de grote voorjaarsklassieker Parijs Roubaix
• Hij won 65 maal een Zesdaagse
• In 1965 werd hij vierde bij het WK op de weg
• Hij won 19 keer met Fritz Pfenninger een zesdaagse, 14 keer met Patrick Sercu
• Hij reed in 20 verschillende ploegen
• Hij werd 1 maal tweede en 2 maal derde in de Waalse Pijl
• In Parijs-Brussel werd hij ook 1 keer derde

Peter Post als winnaar van de Ronde van de Dapperstraat in Amsterdam. Foto: Joop Siemers.

Na de huldiging op de foto met toeschouwers. Foto: Joop Siemers.


Peter op het Frederik Hendrikplantsoen in de Staatsliedenbuurt voor de blauwe tram. De foto is destijds gemaakt door mijn vader Joop Siemers.

Er zijn diverse boeken verschenen over Peter in de loop der jaren.

Dit boek is het hoogtepunt. Beter zal er niet meer komen. Een prachtig overzicht met zeer veel details. Knap gedaan door Fred van Slochteren.

2004. Peter op bezoek in het clubhuis van Wielervereniging Amsterdam te Sloten. In gesprek met oa Maxime Groenewegen. Dit is de zus van Dylan die het momenteel zeer goed doet bij de beroepswielrenners.

In het midden Wim Faber. Een zeer goede vriend van Peter en een grote steun en toeverlaat voor hem vele jaren lang.

In Amstelveen, destijds de woonplaats van Peter is de Peter Postbaan. Het betreft hier het wielerparcours van WTC De Amstel gelegen bij De Startbaan.

Henk Lubberding die een speech voordraagt bij de opening van de Peter Postbaan.


Peter Postbaan in Amstelveen. Aan dit parcours is het clubhuis van WTC De Amstel.


De Rouwkaart van Peter.


De uitvaart van Peter in 2011.


Postzegels die destijds zijn uitgegeven.


Een verslag uit de krant zoals dat destijds in een krant is verschenen.

Boodschappen speltjes. 

Hier de volledige familie Post: Jan (†). Willy (†). André (†). Peter (†). Moeder Post (†). Ad (†). Vader Post (†). Bertus (†). Ans (†). Lida (†). Theo (†) .Elly. Ria en Fons. Foto is gemaakt tijdens het feest in bowling Treslong waar het huwelijk van Peter Post en Loek Kalis werd gevierd.
Tweede Keucheniusstraat 14 in Oktober 2019.

Hier was de slagerij van de familie Post en woonde het gezin met 13 kinderen.

In 2019 is dit boek verschenen. Schrijver is Fred van Slogteren en eigenlijk een herziene versie van het eerder van dezelfde schrijver verschenen boek “Karakter Mens Peter Post”. Toen dit op de markt kwam was Peter nog niet overleden.
Peter Post en Jan Jansen in De Wereld Draait Door.
Juli 2003: NOS De Avondetappe met Mart Smeets en gast Peter Post.

Trouwfoto. Peter Post en Loeki Kalis.